BESPLATNE 
PREZENTACIJE

Saznajte sve što biste trebali
znati o maturi i upisu na fakultet,
a ne znate!

Prezentacija će vam olakšati
izbor razina te odluku o
tome gdje studirati.
 
Više...

Pripreme za državnu maturu i prijemne ispite

Strojarska 24, Zagreb
Tel.: 01 6672 404
Ulaz
x
Koju razinu obaveznog predmeta odabrati  Bodovanje razina

Last minute pripreme krajem svibnja, nakon norijade. Pripremite se za pisanje eseja iz hrvatskog ili engleskog te za matematiku, fiziku, kemiju, PIG, psihologiju... Više.

 

Više o pripremama koje u lipnju održavamo za prijemne ispite pogledajte ovdje.

KOJA JE RAZLIKA U GRADIVU IZMEĐU A I B RAZINE OBAVEZNIH PREDMETA?
U hrvatskom je jeziku razlika između razina najmanja. Viša razina sadrži oko 25% gradiva više od osnovne razine. Područja koja su zajednička za obje razine, na višoj se provjeravaju kroz nešto teže zadatke.
U matematici i engleskom je razlika između razina vrlo velika. Osnovna razina sadrži tek manje dijelove srednjoškolskog gradiva, dok viša razina sadrži gradivo sva 4 gimnazijska razreda.


KOJU RAZINU ODABRATI, VIŠU ILI OSNOVNU?
Izbor ovisi prije svega o zahtjevima fakulteta, ali i o vašem predznanju.

1) Ako fakultet koji vam je zanimljiv traži višu razinu, tada nemate izbora. Polažete A razinu. S položenom osnovnom razinom na taj se fakultet nećete moći ni prijaviti!
2) Ako fakultet traži osnovnu razinu obaveznog predmeta, na njega se možete prijaviti bez obzira koju ste razinu položili. No, nešto ipak trebate znati. Ako ste odlučili polagati obavezni predmet na osnovnoj (B) razini, tog ste se trenutka odrekli dviju stvari:

♦ Nećete se moći prijaviti na sve fakultete ili se jednog dana prebaciti na bilo koji drugi fakultet ako vam se prvi ne svidi.  
Tamo gdje ćete se i moći prijaviti, nećete moći dobiti sve bodove za taj predmet!
Maksimalan broj bodova rezerviran je samo za one koji će obavezne predmete polagati na višoj (A) razini iako taj fakultet kao uvjet za prijavu traži osnovnu (B) razinu. Ne samo da nećete moći dobiti maksimalan broj bodova, nego će vam se dio bodova i oduzeti od onoga što mislite da imate! 
(Ako riješite npr. 40% zadataka na B razini nećete dobiti 40% predviđenih bodova već samo 25%, itd.)

Ipak, vodite računa, ako je vaše znanje zbilja slabo, da je viša (A) razina znatno zahtjevnija te da u slučaju pada na maturi gubite u tekućoj godini mogućnost upisa na većinu fakulteta. Osim toga, fakulteti koji za obavezne predmete dozvoljavaju B razinu za takve predmete vrlo često daju toliko malo bodova da se ponekad ni ne isplati mučiti s A razinom. Za pripremu npr. A razine iz matematike trebat će vam barem 4 puta više vremena nego za pripremu B razine.

S druge strane, budete li pisali točno one razine koje je fakultet naveo (možete ih vidjeti ovdje), lako vam se može dogoditi da nećete imati dovoljno bodova za upis. Evo primjera:

Fakultet traži ABB kombinaciju, ali za engleski daje 200 bodova. Budete li pisali B razinu engleskog te riješili test bez ijedne greške, dobit ćete tek 125 bodova. Ako ste još k tome prolazili s 4, vrlo vjerojatno nećete imati dovoljno bodova za upis s obzirom da je zadnji učenik koji je upisao taj fakultet imao 800 bodova. U toj bi situaciji bilo razumno pisati engleski na A razini. Osim toga, pisanje ABA kombinacije omogućit će vam prijavu na gotovo sve društvene fakultete.


VRLO VAŽNA NAPOMENA: Odabir razina obaveznih predmeta izrazito je individualan. U tom odabiru, kombinacija koju fakultet traži čak ni nije ključni element. Naravno, ne možete ići ispod razina koje fakultet traži, ali mnogi će maturanti trebati ići iznad.
Koliko iznad?
To ovisi o navali na pojedini fakultet (broj i kvaliteta učenika), raspodjeli bodova između ocjena i mature na tom fakultetu, vrsti škole koja se završava, prosjeku školskih ocjena, broju bodova koje nosi pojedini predmet, predznanju iz svakog od tih predmeta...

Zadnje navedenim primjerom fakulteta koji traži ABB kombinaciju i za engleski jezik daje 200 bodova željeli smo vam skrenuti pozornost da ne možete samo tako odabrati baš onu razinu predmeta koju fakultet traži jer možda s takvim odabirom nećete imati dovoljno bodova za upis (iako najbolji učenici možda i hoće).

Zatrebate li pomoć oko odabira razina, dođite na naše besplatne prezentacije koje subotama održavamo u Zagrebu, Strojarska 24 ili nas posjetite u radno vrijeme. Naš tim stručnjaka rado će vam pomoći. Većina maturanata tu pomoć iskoristi neposredno prije upisa naših priprema.

Naravno, uz pametno odabrane razine obaveznih predmeta, morate položiti i sve izborne predmete koje fakultet boduje, bili oni obavezni ili ne. Više o njima na idućoj kartici.