BESPLATNE 
PREZENTACIJE

Saznajte sve što biste trebali
znati o maturi i upisu na fakultet,
a ne znate!

Prezentacija će vam olakšati
izbor razina te odluku o
tome gdje studirati.
 
Više...

Pripreme za državnu maturu i prijemne ispite

Strojarska 24, Zagreb
Tel.: 01 6672 404
Ulaz
x
Koje izborne predmete odabrati i zašto  Bodovanje razina

Last minute pripreme krajem svibnja, nakon norijade. Pripremite se za pisanje eseja iz hrvatskog ili engleskog te za matematiku, fiziku, kemiju, PIG, psihologiju... Više.

 

Više o pripremama koje u lipnju održavamo za prijemne ispite pogledajte ovdje.

KOJE SU RAZLIKE IZMEĐU IZBORNOG PREDMETA KOJI MORATE POLOŽITI I ONOG KOJI NE MORATE, ALI ĆE GA FAKULTET DODATNO BODOVATI?

Kao prvo: za izborne predmete ne postoje dvije razine. Svi pišu isti neugodan test iz predmeta koje su izabrali. Zajedničko je svim izbornim predmetima da se za njih traži, za razliku od obaveznih predmeta, respektabilna količina znanja. Negimnazijalci (i dobar dio gimnazijalaca) o toj količini znanja mogu samo sanjati što su pokazali i rezultati do sada održanih matura.

Neki fakulteti propisuju obavezno polaganje određenog izbornog predmeta dok drugi to prepuštaju maturantima na volju, ali to nagrađuju dodatnim bodovima. Zato razlikujemo obavezne i neobavezne izborne predmete.

Na primjeru Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta objasnit ćemo važnost polaganja neobaveznih izbornih predmeta, kao i razliku između obaveznog i neobaveznog izbornog predmeta.
Želite li se uopće prijaviti na Farmaceutsko-biokemijski fakultet, osim 3 obavezna predmeta na višoj razini, morat ćete položiti i kemiju. Dakle, položena kemija omogučila vam je prijavu na ovaj fakultet.
Pretpostavimo sada da ste bili najbolji učenik u Hrvatskoj pa ste na školskim ocjenama i na maturi dobili maksimalan broj bodova. To znači da ste prolazili s 5,0 sva 4 razreda i točno riješili  sve zadatke iz hrvatskog, matematike, engleskog i kemije
. Naravno da u stvarnosti takvih učenika nema! Na taj ste način sakupili 800 bodova od 1000. Preostalih 200 dobili biste na biologiju (koju niste polagali jer je pisalo da ne morate!).

Ove je godine zadnji upisani na ovaj fakultet imao 770 bodova, tek neznatno manje od našeg izmišljenog superučenika koji se zapravo jedva upisao. Eto, zato ćete, iako vas na to zakonom nitko ne tjera, htjeti položiti i neobaveznu biologiju kako biste mogli dobiti i onih preostalih 200 bodova koji vam jamče upis.
Slična je situacija s još nekoliko fakulteta koji samo dodatno boduju neki izborni predmet.

Ne morate položiti takav predmet ali se tada na taj fakultet možda nećete ni upisati!

Savjet: svakako izađite na neobavezni izborni predmet. Nemate što izgubiti, eventualni pad na izbornom predmetu nema nikakvih posljedica. Tko ga prođe, dobije bodove, a tko padne - ništa!
Upozorenje: izborni predmeti su teži dio državne mature koji zahtijeva dugotrajnije učenje. 

  • U jednom roku možete odabrati najviše 6 izbornih predmeta.

  • Ispiti iz stranih jezika u izbornome dijelu državne mature polažu se na višoj razini. Ispit iz latinskoga jezika u izborome dijelu državne mature polaže se na osnovnoj razini. Grčki jezik kao i svi ostali predmeti u izbornome dijelu DM polažu se na jedinstvenoj razini.  

  • U slučaju da fakultet za određeni studijski program traži polaganje bilo kojega izbornog predmeta ili bilo kojega od nekoliko unaprijed nabrojanih izbornih predmeta, a vi položite više njih, bodovat će vam se onaj ispit iz kojega ste postigli najbolji rezultat (neovisno o tome koliko ste izbornih predmeta položili na državnoj maturi).