Pripreme za državnu maturu i prijemne ispite

Strojarska 24, Zagreb
Tel.: 01 6672 404
Ulaz
x
Naslovna / PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU u 2023./2024. Ovdje su svi termini, predmeti, satnice, cijene...
Što sve možete pripremati i kada  Što sve možete pripremati i kada

BESPLATNA ONLINE APLIKACIJA za učenje i testiranje od kuće. Sadrži stotine potpuno objašnjenih zadataka za svaki predmet. Samo polaznici naših priprema dobivaju ovu mogućnost. Svakako isprobajte ovdje...

 

POPIS SVIH ZG. FAKULTETA s razinama obaveznih predmeta, izbornim predmetima te načinom bodovanja. Vidi ovdje.

 


Adresa:
Strojarska 24, Zagreb

Radno vrijeme:
pon., sri., pet.: 8:15-15:45 h
utorak, četvrtak: 11:30-19 h

Tel.: 01 6672 404
      095 331 3333

Karta...

KADA ORGANIZIRAMO PRIPREME ZA MATURU?
 

 

U kojem god ciklusu odabrali predmete, mi ćemo ih s vama ponoviti na jednak način u istom broju sati nastave. Iznimka je samo prvi ciklus u kojem je broj sati po predmetu veći za 10-20%

Svaki je od ovih ciklusa zaokružena cjelina tako da unutar bilo kojeg od njih (osim 5. i 6. ciklusa) možete izabrati npr. sva 3 obavezna predmeta ili neku drugu kombinaciju od maksimalno 3 predmeta.

 

ŠTO SVE MOŽETE IZABRATI ZA PRIPREMU?

-  bilo koji obvezni ili izborni predmet pojedinačno
-  možete sami na razne načine po volji slagati kombinacije obveznih i izbornih predmeta i to unutar istog ciklusa ili u različitim ciklusima (dijelovima godine)
-  možete po nešto povoljnijoj cijeni izabrati paket koji uključuje pripremu svih triju obveznih predmeta odjednom (unutar istog ciklusa)
-  osim za predmete na državnoj maturi, možete se paralelno pripremati i za prijamne ispite na zagrebačkom Medicinskom i Arhitektonskom fakultetu te Hrvatskim studijima i HKS-u.

Ako vas zanimaju samo cijene, satnice i vrijeme, odaberite neki od gore navedenih ciklusa.
 

ŠTO SE RADI NA PRIPREMAMA?

Naše pripreme za bilo koji predmet karakterizira striktno pridržavanje ispitnih kataloga znanja te uvježbavanje gradiva na točno onim tipovima zadataka kakvi se pojavljuju na maturi. 

Budući da se na maturi iz većine predmeta pojavljuju i pitanja iz područja koja se u školama slabije rade, na ta se područja stavlja veći naglasak. Zato će se npr. na hrvatskom i engleskom velika pozornost posvetiti pisanju eseja, na informatici će se pojačano raditi algoritmi i logička algebra, na likovnom analiza djela, na psihologiji analiza situacija, na kemiji problemski zadaci u kojima treba povezati različita područja pri čemu se poseban naglasak stavlja na pokuse propisane katalogom...

Cilj priprema je ne samo ponoviti gradivo nego ga i nadopuniti sadržajima koji se u školama nisu radili dovoljno.
 

Sada slijedi popis svih predmeta i paketa s detaljnim opisom priprema.
Uz svaki predmet nalazi se link za ispitni katalog te originalni ispit sa zadnjeg roka mature, oboje preuzeto sa stranica NCVVO-a.

 

Obavezni predmeti
Izborni predmeti
Prijemni ispiti
Paketi

 

RAZLIKA IZMEĐU RAZINA.

Razlika između više i osnovne razine značajno se smanjila od mature pisane u lipnju 2022. godine. Matematika B postala je osjetno teža, a matematika A mrvicu lakša.
Matematika B.
Do 2021. god. se na osnovnoj razini ispitivalo uglavnom osnovnoškolsko gradivo dok je na višoj razini bilo cijelo gimnazijsko gradivo. Sada je i na osnovnoj razini mnogo srednjoškolskog gradiva koje se nikad prije nije ispitivalo. Najbolji dokaz je činjenica da je 57% zadataka koji su bili na B razini preuzeto iz testa na A razini. 
Ukratko, zbog povećanja obima gradiva B razina matematike bitno je teža nego prije 2022. god.
Kako bi nam ostalo što više vremena za ponavljanje srednjoškolskog gradiva, najjednostavniji dijelovi osnovnoškolskog gradiva koji se mogu pojaviti na maturi bit će obrađeni putem dadatna 4 besplatna sata videonastave. Radi se o gradivu kojim bi trebali vladati svi osmaši. Zadatak je ovih videa da iz područja osnovnih računskih operacija na konkretnim brojevima svi pokrpaju eventualne rupe iz osnovne škole i krenu u naše pripreme s istom razinom aritmetičkog predznanja.
Polaznici ovu videonastavu trebaju pogledati prije početka priprema kako bi uspješno mogli započeti s praćenjm naše nastave.
Matematika A.
Od 2022. god. na A razini više nema nekih tipova zadataka i manjih područja koja su bila redovita godinama prije toga. Međutim, izbačene dijelove gradiva zamijenila su nova područja poput limesa, statistike, kombinatorike i vjerojatnosti.
Možemo reći da se količina gradiva i složenost zadataka neznatno smanjila. Ipak, matematika A i dalje je osjetno teža od B razine. 

Iz svega navedenoga očito je da se ne možete pripremati za osnovnu razinu i očekivati prolaz na višoj razini. No, vrijedi i obrnuto.

Ako vam je predznanje slabije, pripremajući se za A razinu nećete biti kvalitetno pripremljeni za B razinu! 
Postoji razlika u težini i zastupljenosti pojedinih tipova zadataka.
Pripremajući se za A razinu rješavat ćete tipove zadataka kakvi se iz tog istog područja NE pojavljuju na B razini. Osim toga, na pripremama za A razinu nekim područjima pridajemo manji značaj (na maturi dolazi 1 lagani zadatak), dok su na B razini ta područja dominantna i na pripremama za B razinu se rade znatno dulje i temeljitije.

Pripremajte se ciljano, tada ćete znati rješavati točno one tipove zadataka koji se na odabranoj razini traže.

KOJU RAZINU ODABRATI?

Onu koju je fakultet postavio kao uvjet.
Fakulteti koji kao uvjet imaju osnovnu razinu matematike za nju redovito daju vrlo malo bodova pa se ni ne isplati mučiti s matematikom A. Ipak, ako zbog lova na bodove želite pisati A razinu, prvo provjerite možete li test na B razini, potpuno nepripremljeni, riješiti barem 30%. Ako ne možete, ne prijavljujte matematiku A!

OSNOVNO O PRIPREMAMA

Striktno se držimo kataloga te smo fokusirani samo na tipove zadataka koji se pojavljuju na maturi ili su njima vrlo slični. Ovakva politika pokazala se odličnom jer na pripremama riješimo barem 80% zadataka koji se kasnije nađu u testu na maturi (naravno, s drugim brojevima).  

To znači da nakon naših priprema možete računati s vrlo visokom ocjenom iz matematike pod uvjetom da kod kuće samostalno uvježbate samo ono što smo zajedno napravili na nastavi.

Tijekom cijele godine, u svim ciklusima, imamo veliki broj polaznika za obje razine. To nam omogućuje da ih raspoređujemo u homogene grupe prema predznanju i školama. Grupe imamo za sve razine predznanja te se sa svakom radi primjerenom dubinom i brzinom.

Pripreme za matematiku A imaju od 60 do 69 školskih sati nastave (ovisno o ciklusu). Za manje od 60 sati nemoguće je kvalitetno ponoviti cijelo gradivo koje je potrebno za maturu.
Pripreme za matematiku B imaju od 42 do 46 sati. Optimalno je 46, a 42 sata preporučujemo samo onima koji u školi nemaju problema s matematikom.
Bez obzira koju satnicu odaberete, ponovit će se cijelo gradivo. No, što je manje sati, na nastavi se stigne manje vježbati pa više toga trebate odraditi kod kuće.
Za obje razine vrijedi pravilo: što ste slabiji, treba vam više sati nastave.
Sve ovdje navedeno vrijedi neovisno o tome jeste li matematiku upisali kao samostalni predmet ili dio nekog paketa.

KALKULATOR.

Svi imaju kalkulator, ali nitko ne zna čemu služe tolike tipke. Tijekom priprema ćete naučiti sve tajne u radu s kalkulatorom. Oduševljenju neće biti kraja kad shvatite koliko zadataka pomoću njega možete riješiti.

Njegova primjena na maturi je ogromna, pogotovo na B razini. Zahvaljujući njemu mnogi dobiju ocjenu više. 

U nastavi matematike koristimo najsuvremeniju nastavnu tehnologiju (vidi sliku).

KONZULTACIJE.
Svi koji kod nas u bilo kojem ciklusu upišu pripreme za
 matematiku, nakon proljetnih praznika sve do norijede (zadnji dan škole) mogu svaki petak koristiti besplatne konzultacije od 17 do 20 sati. (Obavezna je telefonska najava da izbjegnemo gužvu.)

 
 

Svi koji upišu pripreme za hrvatski jezik u bilo kojem ciklusu, kao samostalni predmet ili dio nekog paketa, bit će pripremljeni za sve što se na maturi traži. Dakle, bit će spremni za test te za pisanje eseja i sažetka. To je sve što vam treba. Ispit iz hrvatskog jezika je od 2023. doživio značajne promjene pa se sada ispit piše na jedinstvenoj razini, a uvijet za prolazak bit će pozitivna ocjena na oba dijela ispita (test+sažetak i esej). 

Pripreme za hrvatski imaju od 40 do 44 školskih sati nastave ovisno o tome je li hrvatski dio paketa ili je samostalan predmet te u kojem se ciklusu održava. Koju god satnicu odaberete, ponovit ćemo cijelo gradivo potrebno za test, pisanje eseja i sažetka. Ako je satnica manja, radi se bržim tempom i manje je vremena za samostalno rješavanje zadataka na nastavi.
Vodite računa da uvijek vrijedi: 

 - što ste slabijeg predznanja, treba vam više sati nastave,
 - manji broj sati nastave zahtijeva više učenja kod kuće kako bi se postigao isti rezultat.


Evo od čega se sastoje naše pripreme:

PRIPREMA ZA TEST.

 1. Ponovit će se sva ispitna i esejska djela i rješavati zadatci uz polazne tekstove (ulomke ispitnih djela).

 2. Usvojit će se znanja potrebna za razumijevanje književnih pojmova i valjan pristup književnom djelu (književni rodovi, vrste, struktura, razdoblja, obilježja ...)

 3. Odradit će se sva područja gramatike (fonologija, morfologija, sintaksa i leksikologija) s posebnim naglaskom na najčešće pogreške.

PRIPREMA ZA SAŽETAK.

Na maturi ćete dobiti neknjiževni tekst koji je potrebno sažeti na bitne dijelove i vlastitim riječima prepričati sadržaj koristeći se ključnim riječima iz polaznog teksta. Boduju se sadržaj, organizacija teksta i stil te jezična točnost.

Na pripremama ćete naučiti odrediti temu i namjenu teksta, procijeniti važnost informacija, navesti osnovne misli i povezati ih u jasan i koherentan tekst. 

PRIPREMA ZA ESEJ.

Na maturi će vam biti ponuđen jedan esejski zadatak koji se odnosi na jednu od dviju vrsta školskog eseja: interpretacijski ili raspravljački esej. Na maturi 2023. godine se piše interpretacijski esej koji kao podvrstu uključuje i usporedni esej. Esejski zadatak se sastoji od polaznog teksta ili tvrdnje, ulomka književnog djela s popisa esejskih djela i smjernica za pisanje.

Očekujte da ćete nakon priprema sami znati kako započeti, razraditi i završiti esej, što mora biti rečeno o razdoblju i piscu, kako pratiti dobivene smjernice i argumentirati ih, kako uklopiti citate ili parafrazirati dio teksta i slično.

Tijekom priprema kontinuirano se pišu eseji koji će biti ispravljeni po istim kriterijima kao na maturi uz personalizirana dodatna pojašnjenja i smjernice koje pomažu u daljnjem pisanju.

KONZULTACIJE.

Nakon proljetnih praznika pa sve do norijade, polaznici mogu svakog četvrtka koristiti besplatne konzultacije u terminu od 15 do 19 sati. Pritom je obvezna telefonska najava kako bismo izbjegli gužvu.
 

Napomena. Za sve koji misle da književnost mogu samostalno naučiti, ali se boje pisanja eseja i sažetka te gramatike, osmislili smo kratke pripreme u svibnju, neposredno prije mature, na kojima ne ponavljamo cijelo gradivo. Na njima će se napraviti sljedeće:

 • Ponovit će se sva esejska djela (njihov sadržaj, obilježja i pojmovi, književnopovijesno razdoblje kojem djelo pripada, sastavnice i sl.).

 • Ponovit će se pravopis i sva područja iz gramatike potrebna za jezičnu točnost.

 • Naglasit će se što se ne smije raditi kod pisanja eseja (usporedba dobro i loše napisanog eseja).

 • Napisat će se po jedan esej za obje vrste eseja koji će biti ispravljen po istim kriterijima kao na državnoj maturi.

 • Upoznat će vas se sa sažetkom i naučiti ga pisati koristeći se ključnim riječima.

  

Za razliku od ostalih obaveznih predmeta, na državnoj se maturi iz engleskog jezika ne testiraju činjenična znanja iz određenih područja već se ispitom provjerava sveukupno znanje engleskog. To mnogim maturantima predstavlja problem jer je ispit državne mature potpuno drugačije koncipiran od testova kojima se provjerava znanje u školama. Zato se na pripremama, osim ponavljanja svog gradiva propisanog ispitnim katalogom, polaznike upoznaje i sa strategijama rješavanja zadataka. Kroz ponavljanje gramatike i vokabulara, rade se sve tri vještine koje se provjeravaju na državnoj maturi – čitanje, slušanje i pisanje.

Ispit pisanja najteži je dio mature pa njemu posvećujemo veliku pažnju. Uz mnoštvo primjera dobro i loše napisanih eseja popraćenih detaljnim objašnjenjima kriterija za ocjenjivanje, vježbat će se pisanje raspravljačkih eseja po etapama i u cijelosti. Eseji će biti ispravljeni kao na maturi uz personalizirana dodatna pojašnjenja i smjernice koje pomažu u daljnjem pisanju.

RAZLIKA IZMEĐU RAZINA. 
Engleski na A razini usklađen je s nastavnim planom za gimnazije, a na B razini s planom i programom četverogodišnje strukovne škole s najmanjom satnicom engleskog.
Ispit pisanja na A razini sastoji se od raspravljačkog eseja (200-250 riječi), a na B razini od kratkog pisanog teksta (70-100 riječi). Na A razini pristupnik mora argumentirano obraditi zadanu temu, a na B razini je zadatak napisati odgovor na poruku koja sadrži tri pitanja.
Dok se na osnovnoj razini testira poznavanje kratkih i jednostavnih tekstova i poruka, za uspješno polaganje više razine je potrebno dobro poznavati i razumjeti kompleksne jezične strukture.  

U ispitnom katalogu za A razinu je gotovo trećina gramatičkih struktura koje učenici strukovnih škola nisu radili u školi pa su im pripreme neophodne.

KONZULTACIJE
Dodatna pogodnost za sve polaznike naših priprema su besplatne konzultacije iz engleskog koje se održavaju u periodu između proljetnih praznika i norijade. (Obavezna je telefonska najava da izbjegnemo gužvu.)

 

Napomena. Za sve koji vjeruju da dobro poznaju jezik i da im treba samo pomoć u pisanju eseja, osmislili smo kratke pripreme u svibnju, neposredno prije mature. Pripreme obuhvaćaju:

 • Ponavljanje ključnih dijelova gramatike

 • Kratki pregled pravopisa

 • Usporedba dobro i loše napisanog eseja

 • Upoznavanje s kriterijima i smjernicama za pisanje eseja te bodovanjem

 • Pisanje eseja koji će biti ispravljeni kao na državnoj maturi

  

Za razliku od hrvatskog, matematike i engleskog, iz biologije ne postoje dvije razine složenosti ispita. Test je po zahtjevnosti ekvivalentan višoj razini obaveznih predmeta.

Katalog znanja i program priprema.

Svi polaznici, i oni iz strukovnih škola, moraju položiti isto četverogodišnje gimnazijsko gradivo. Biologiju izabere veliki broj učenika, iako se radi o heterogenom predmetu (opća biologija, zoologija, botanika, fiziologija bilja, fiziologija čovjeka, ekologija i evolucija) unutar kojeg je potrebno zapamtiti velik broj činjenica i procesa. Sve te činjenice, procese i pojave, propisane ispitnim katalogom za državnu maturu (NCVVO) proradi se i nauči tijekom priprema.

Ali ne samo to! Svrha učenja biologije je prvenstveno razumijevanje tih procesa i uzročno-posljedičnih veza među njima. Tijekom predavanja, popraćenih power point prezentacijama, polaznike se nauči razumijevati i primijeniti znanja, odnosno riješiti različite probleme.

Predavanja slijede tekst gradiva koje se nalazi u Trinomovoj skripti za pripremu biologije za maturu. Koncipirana su interaktivno tako da polaznici sudjeluju u njima svojim pitanjima i komentarima.

Tajna svladavanja gradiva je redovito polaženje nastave i rješavanje testova putem Trinomovog online portala. Dakle, nakon svakog usvojenog dijela gradiva (jednog dolaska na nastavu) čeka vas test s 40 do 50 pitanja iz upravo ispredavanog gradiva. Pitanja su sastavljena na način kakav se pojavljuje i na maturi. Osim toga, na kraju svakog predavanja polaznici zajedno s predavačem rješavaju i 15-tak posebno problematičnih pitanja s mature koja se odnose na ispredavano gradivo.

U svim ciklusima imamo veliki broj grupa za sve razine predznanja.
Ipak, učenicima koji biologiju nisu imali sva 4 razreda preporučujemo 1. ciklus zbog osjetno većeg broja sati nastave. U kasnijim ciklusima tempo rada je brži što zahtijeva više rada kod kuće.
U 1. ciklusu predviđeno je 44 sata, a u svim kasnijim 38 ili 36 školskih sati nastave što je dovoljno da se prođe cijelo gradivo.

Struktura ispita.

Ispit na maturi ima 54 zadatka koji maksimalno donose 80 bodova.

-40 zadataka je zatvorenog tipa (od ponuđenih odgovora bira se samo jedan točan). Svaki donosi 1 bod što zajedno čini 50 % ukupnog broja bodova;

-14 zadataka je otvorenog tipa koji donose preostalih 50% bodova. To su zadatci dopunjavanja, označavanja na slici ili pisanja kratkog odgovora. U jednom zadatku ima više potpitanja, svaki točan odgovor donosi jedan bod, a ukupno ih se može dobiti 40.) 

Zadatci su sastavljeni tako da provjeravaju :

a)      Prepoznavanje i navođenje (ono što ste „samo” naštrebali) – 30 % zadataka
b)      Razumijevanje - 60 % zadataka
c)      Primjena usvojenog znanja - 10 % zadataka

Izgleda teško, ali nije. Pokazali su to brojni polaznici Trinoma koji su biologiju na maturi riješili sa zavidnim uspjehom. Raspitajte se!!

Od uvođenja državne mature fizika je jedan od najčešće odabiranih izbornih predmeta. U 2021. (posljednje dostupan podatak) bila je prvi izborni predmet kojeg je polagalo 6793 maturanata. Prema statistici NCVVO-a, preko 60% maturanata dobilo je ocjenu nedovoljan i dovoljan, dok je svega 9% maturanata dobilo ocjenu odličan. Upravo to je razlog da upišete naše pripreme i da za slijedeću školsku godinu popravite ovu ne baš sjajnu statistiku.

Tu počinje naš posao. Čeka vas uhodana ekipa iskusnih profesora fizike s kojima ćete ponoviti sve što vam treba za uspješno polaganje ispita.

Katalog znanja i program priprema

Program naših priprema iz fizike temelji se na katalogu znanja kojeg propisuje NCVVO. Na satovima priprema prolazimo teoriju koju primjenjujemo u rješavanju fizikalnih zadataka i problema. Svjesni smo činjenice da se fizika ne svodi na učenje napamet te na pripremama razvijamo fizikalni način razmišljanja i tako olakšavamo snalaženje u novim fizikalnim situacijama kao što je ispit. U primjerima koje rješavamo na satovima pokušavamo predvidjeti neka nova pitanja koja bi vam se mogla postaviti na ispitu. Naučit ćemo vas mnogo korisnih trikova koji će vam omogućiti bolje rezultate na ispitu. Tako postižemo visoki postotak predviđanja budućeg testa.

Nastava je dinamična i uključuje vaše aktivno sudjelovanje. Uz naše iskustvo te vaš rad i zalaganje rezultati će se sigurno vidjeti.

U svim ciklusima imamo veliki broj grupa za sve razine predznanja. 
Ipak, učenicima koji fiziku nisu imali sva 4 razreda ili su iz nje bili izrazito slabi preporučujemo 1. ciklus zbog osjetno većeg broja sati nastave. U kasnijim ciklusima tempo rada je brži što zahtijeva više rada kod kuće.
U 1. ciklusu predviđeno je 44 sata, a u svim kasnijim 38 ili 36 školskih sati nastave što je dovoljno da se prođe cijelo gradivo.

Struktura ispita

U provedenim ispitima iz fizike dominirala su dva tipa zadataka: zadaci otvorenog tipa i zadaci višestrukog izbora. Analiza rezultata pokazuje da je postotak riješenosti zadataka otvorenog tipa veći od postotka riješenosti zadataka višestrukog izbora. Toj činjenici prilagodili smo naše pripreme. 

Ako gledamo rezultate koje maturanti postižu, kemija je od početka održavanja državne mature jedan od najtežih predmeta. Prema zadnje dostupnim podacima NCVVO-a, gimnazijalci na maturi u prosjeku uspiju riješiti 55% testa, a učenici strukovnih škola tek 30%.

Katalog znanja i program priprema

Na državnoj maturi provjerava se poznavanje cjelokupnog gradiva kemije u osnovnim i srednjim školama ali se propituje i prirodoslovna pismenost. Na pripremama se, u skladu s aktualnim ispitnim katalogom, uz obradu nastavnih sadržaja analiziraju i pokusi s ciljem boljeg povezivanja praktičnog rada s teorijskim znanjem kao i nastavnih sadržaja prirodoslovnih predmeta. Uloga pokusa u nastavi kemije je neposredno upoznavanje učenika s procesima i pojavama u prirodi opažanjem i zaključivanjem.

Na pripremama za svako ispitno područje naglašavamo ključne pojmove i ishode učenja. Ponovit ćemo svo gradivo propisano ispitnim katalogom, vježbati zadatke te pogledati i detaljno analizirati predložene pokuse, što će polaznicima uvelike olakšati rješavanje zadataka, posebno onih otvorenog tipa.

Struktura ispita

Ispit se sastoji od dviju cjelina: zadatci višestrukog izbora (35 zadataka – 35 bodova) te zadatci otvorenog tipa (12 zadataka-35 bodova). Zadatci otvorenog tipa mogu biti zadatci dopunjavanja, zadatci kratkog odgovora i zadatci produženog odgovora.

U testu su zastupljena sljedeća područja ispitivanja: tvari 40%, promjene i procesi 45% te energija 15%.
Na maturi smijete koristiti isti kalkulator koji je dozvoljen i na matematici te periodni sustav elemenata koji dobijete kao dio ispitnog materijala.  

Na pripremama se prolazi cijelo gradivo propisano ispitnim katalogom i stavlja se naglasak na analize situacija. Dakle, radi se teorija, ali i njena primjena koja se vježba na brojnim zadatcima s državne mature. Najviše bodova na testu donosi prepoznavanje i analiziranje psiholoških pojava na primjerima iz stvarnog života.

Pristupnicima najviše muke donose pitanja u kojima je opisana neka osoba i njena životna situacija, a zadatak je npr. prepoznati koje osobine ličnosti osoba ima, kako se zovu njeni konflikti, vrsta stresa, kako se zove psihološka pojava s kojom se osoba susreće, koje su razvojne pojave ili faze u kojima se osoba nalazi, itd. Takav način učenja psihologije nije praksa u nekim srednjim školama te upravo iz tog razloga smatramo da su pripreme, ukoliko želite dobiti dobru ocjenu, neizbježne.
O tome nam govore i brojke –  u posljednjih nekoliko godina na državnoj maturi iz psihologije vrlo mali broj pristupnika dobije ocjenu vrlo dobar ili odličan, a više od pola pristupnika strukovnih škola ne uspije dobiti pozitivnu ocjenu.
Mnogi smatraju da je psihologija lagana jer ju često laički koristimo u svakodnevnom životu, ali rezultati pokazuju da je to vrlo zahtjevan predmet na državnoj maturi i da su pripreme mnogima neophodne.
Pripreme za psihologiju imaju 21 školski sat nastave što je dovoljno da se prođe teorija i većina zadataka s državne mature. Polaznici imaju prilike rješavati zadatake i kod kuće - u skripti i preko online portala, a zadatci koji se prolaze su onakvi kakvi se pojavljuju na državnoj maturi.

Politika i gospodarstvo je svake godine na maturi jedan od najpopularnijih izbornih predmeta, odmah nakon fizike i biologije. Gimnazijalci smatraju državnu maturu iz PiG-a laganom jer je to predmet koji uče samo jednu godinu ali rezultati pokazuju upravno suprotno. Naime, ove je godine svaki četvrti pristupnik pao maturu iz ovog predmeta.

Ispit se sastoji od 50 pitanja - 25 zadataka s višestrukim izborom, 22 pitanja kratkog odgovora i tri pitanja produženoga odgovora. 

Ispitu pristupaju podjednako učenici iz strukovnih škola i iz gimnazija, a literaturu preporučenu za pripremu ispita čine gimnazijski udžbenici iz Politike i gospodarstva te Ustav RH. Pokazalo se da se u gimnazijama vrlo malo obrađuju ekonomski pojmovi dok se u ekonomskim školama uopće ne rade pojmovi iz politike. Zato se na pripremama ponavljaju oba područja kako bi polaznici dobili informacije upravo o onom području koje možda nisu obradili u školi. Stavlja se naglasak na povezivanje gradiva iz ekonomije i politike te na prepoznavanje teorijskih pojmova na primjerima iz stvarnoga života. U 18 školskih sati koliko traju pripreme ponovi se sva potrebna teorija i riješi veliki broj zadataka s mature. Polaznici također imaju priliku putem testova na Portalu za polaznike dodatno utvrditi gradivo koje se obrađivalo u učionicama. 

Likovna umjetnost na državnoj maturi od učenika traži razumijevanje likovnog problema i djela u određenom kontekstu te sposobnost analize likovnog djela. Traži se znanje gradiva četverogodišnjeg gimnazijskog programa, a ispit je podijeljen u dva dijela - zadatci i analiza.

Na pripremama se u dinamičnoj i aktivnoj atmosferi obrađuje teorijski dio te rješavaju različiti tipovi zadataka koji se pojavljuju na maturi. Prelazi se i detaljna analiza djela s popisa navedenih u ispitnome katalogu. 

Prijemni na Medicinskom fakultetu

Pogledajte ovdje

Prijemni na Filozofskom i Hrvatskim studijima

Pogledajte ovdje.

Prijemni na Arhitektonskom fakultetu

Pogledajte ovdje.

 

PAKETI OBAVEZNIH PREDMETA (Kompleti sastavljeni od hrvatskog, matematike i engleskog)

U jednom jedinstvenom tečaju tijekom duljeg vremena ponavljaju se sva 3 obavezna predmeta po 5-7 šk. sati dnevno (njemački ne može biti dio paketa). Paket odaberite prema fakultetima na koje se namjeravate prijaviti.

Prednosti paketa u odnosu na pojedinačno biranje predmeta su niža cijena te nešto manje dnevno opterećenje. Pripreme za svaki predmet koji je dio paketa u potpunosti su jednake kao da ste taj predmet upisali pojedinačno.

To znači da se na hrvatskom koji je dio paketa pripremate za pisanje esej i sažetka na jednak način kao i u hrvatskom koji se upisuje samostalno, u okviru priprema za osnovnu razinu matematike u sklopu paketa svi će polaznici dobiti 4 dodatna sata videonastave kao i polaznici koji su matematiku B upisali kao samostalni predmet, a ne dio paketa itd.

Dakle, sve što vrijedi za obvezne predmete kad ih upišete samostalno vrijedi i kad ih upišete kao dio paketa.

Na slikama desno objašnjene su kratice koje koristimo na stranicama i u prospektima.
 

 

NAPOMENA O JEZICIMA. Priprema za hrvatski ili engleski (bez obzira na to jeste li ih upisali samostalno ili su dio nekog paketa) uključuje sve što vam treba za maturu (između ostalog i pripremu za pisanje eseja te sažetka iz hrvatskog).

Bez obzira na razinu i kombinaciju s ostalim predmetima, tijekom tečaja pišu se najmanje tri eseja za ocjenu koji će uz detaljnu analizu i upute polaznicima biti ispravljeni kao na pravoj maturi. 

 

Upravljanje kolačićima
Trinom će prikupljati podatke o korisnicima samo uz Vašu izričitu privolu.