Nemojte
potratiti 3 tjedna
zimskih praznika!

TO JE IDEALNO VRIJEME U KOJEM SE MOŽETE POSVETITI SAMO UČENJU ZA MATURU. 

Prva 2 razreda ponavljamo u zimskim, 
a 3. i 4. razred u proljetnim
praznicima. Više...

Pripreme za državnu maturu i prijemne ispite

Strojarska 24, Zagreb
Tel.: 01 6672 404
Ulaz
x
TKO TREBA PRIPREME za maturu ili prijamne? 
KOME TREBAJU PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU?

Velikoj većini onih koji žele na fakultet. U prosjeku je oko 40% maturanata potpuno nespremno za maturu jer ne mogu riješiti niti pola testa. Najgore je na velikim izbornim predmetima te na matematici.
 • Jeste li znali da je u lipnju 2017. manje od pola testa riješilo: na fizici i višoj razini matematike čak 60% maturanata, na osnovnoj razini matematike 58%, na kemiji 51%, na biologiji 49%, na PIG-u 47%, na psihologiji 44% ...
 • Jeste li znali da je na ljetnom roku 2019. 47% učenika strukovnih škola palo maturu iz barem jednog predmeta. Iste je godine na maturi iz fizike i psihologije najčešća ocjena bila 1!
 • Jeste li znali da se za otprilike 10500 studentskih mjesta za redovni studij na Sveučilištu u Zagrebu kandidira oko 7500 zagrebačkih maturanata i oko 10000 maturanata iz ostatka države. Nema mjesta za sve ...
 • Jeste li znali da se u eri prijemnih ispita na atraktivnije fakultete u prosjeku prijavljivalo 3 puta više kandidata od slobodnih mjesta, a danas se na neke od njih prijavljuje i do 5 puta više kandidata.
Dobro napisana državna matura rješava vas ovih briga ... Nisu pripreme samo za one koji žele dobiti 2!
 
Budući da imamo grupe za sve razine predznanja, pripreme su osmišljene tako da ih mogu polaziti maturanti svih srednjih škola, stariji kandidati te učenici trećih razreda koji s pripremom najtežih predmeta žele početi na vrijeme.
 
Trebaju li gimnazijalcima pripreme za maturu?
 • Ako ste odličan učenik s vrlo visokim prosjekom u super jakoj gimnaziji - vjerojatno NE! Možda za neki izborni predmet ili matematiku A...
 • Ako se niste pronašli u prethodnoj rečenici, a želite na neki od petnaestak najatraktivnijih fakulteta - DA!
  Pripreme trebate zbog 30% ozbiljnih zadataka koji će odlučivati o tome na koji ćete se fakultet moći upisati, a na koji ne!
 
Ako još uvijek niste sigurni trebate li pripreme, odgovorite s „TOČNO“  ili „NETOČNO“ na sljedeća pitanja. Ako je većina odgovora potvrdna, onda će vam pripreme i te kako koristiti.
 • U svojoj školi niste imali prilike čuti i naučiti sve što sastavljači mature misle da trebate znati?
 • Bacili ste stare školske bilježnice i knjige?
 • Teško vam se snaći u gomili propisane literature?
 • U srednjoj ste školi imali lošeg profesora?
 • Nemate kada učiti jer su maturu stavili odmah iza nastave?!
 • Željeli biste da vam netko sve servira i objasni tako da ne morate gubiti vrijeme tražeći odgovore na teža pitanja?
 • Želite naučiti rješavati zadatke na način na koji niste mogli ili smjeli rješavati u školi?

Trebaju li negimnazijalcima pripreme?

Da! Apsolutno i bez iznimke! Ako žele na fakultet ...

Rezultati dosadašnjih matura to nedvojbeno pokazuju. Sjetite se dosadašnjih pobuna, prosvjeda, peticija zbog težine mature ... Sve su to mahom bili učenici strukovnih škola. 

Državna matura sastavljena je po gimnazijskom programu što znači da iz nekih obaveznih predmeta niste radili (ovisno o vrsti škole) čak do 50% gradiva koje se ispituje na maturi. Još je teža situacija s izbornim predmetima koje zbog težine ne možete položiti bez obzira na vrstu vaše škole.

Gornji grafikon pokazuje usporedbu rezultata koje su iz matematike na višoj razini postigli gimnazijalci i strukovnjaci na ljetnoj maturi u 2012. godini. 

Iz njega se vidi da je pola učenika strukovnih škola riješilo manje od 30% testa (što je 2011. godine značilo pad na maturi). Kod gimnazijalaca je pola učenika riješilo manje od 47% testa pa je većina takvih dobila 2.

Još je nevjerojatniji rezultat koji je 2014. godine postignut na osnovnoj razini matematike, pogotovo kad se uzme u obzir da se na ovoj razini ispituje vrlo malo srednjoškolske matematike. 

Iz donjeg grafikona se vidi da je pola strukovnjaka riješilo manje od 40% testa dok je kod gimnazijalaca njih polovina riješila manje od 60% testa. 

Vrlo slično izgledaju usporedni grafikoni i za ostale predmete. Strukovnjaci u startu zaostaju za gotovo 20% i pripreme su im neophodne pogotovo ako žele na neki atraktivniji fakultet.

Ove je grafikone u svom izvješću objavio NCVVO.

Gotovo identični rezultati bili su i na maturi u lipnju 2017.

 

JE LI MATURA ZBILJA TOLIKO VAŽNA ILI JE TO SAMO SUVREMENI MIT?
Budući da u ukupnoj masi bodova za upis na pojedine fakultete matura nosi 30-70% (ostalo su školske ocjene i prijemni ispit), vaša budućnost ovisi samo o sljedećih 6 mjeseci i rezultatu koji ćete postići na maturi. Čak više nije važno kakav ste bili učenik i koju školu završavate.
Matura je razumne težine pa su sada i slabiji učenici dobili priliku da u kratko vrijeme pokrpaju praznine i ispite riješe preko 70%.

Jednom položena državna matura prati vas cijeli život. Otvorit će vam vrata svakog fakulteta ako je položite s visokim prosjekom, a zatvoriti zauvijek ako je prosjek nizak. Možda za koju godinu shvatite da to što studirate nije ono što želite. S dobrim rezultatom na maturi moći ćete se prebaciti na bilo koji drugi fakultet. Ako se ove godine sa svojim rezultatima nećete moći upisati tamo gdje želite, ni za 10 godina neće biti drugačije.
Ne, matura nije mit. Matura je do sada jedini važan događaj u vašem obrazovanju kojim možete poništiti godine nerada i loših izbora, ali jednako tako i pokvariti sve dobro što ste do sada napravili.